Ocet winny to dodatek, który można znaleźć w wielu daniach, gdyż dodaje potrawom głębi, a także zapewnia ciekawy i oryginalny smak. To świetna alternatywa dla bardziej kalorycznych, a nawet mniej zdrowych zamienników. Dobrym przykładem są tutaj wszelkiego rodzaju sałatki oraz marynaty.
Ocet winny oraz inne odmiany można znaleźć niemalże w każdej kuchni świata, gdyż jest on wykorzystywany do przygotowania marynat, sosów, sałatek i innych dań, które pozwalają napełnić żołądki, ale jednocześnie cieszyć się bogatym smakiem i aromatem serwowanych potraw.
Każdy rodzaj ma inny smak, a więc ocet winny smakuje zupełnie inaczej niż ocet ryżowy czy balsamiczny, a także wiele innych odmian.
Jednak bez wątpienia ocet odgrywa szczególnie ważną rolę w kolorowej i aromatycznej kuchni indyjskiej, gdzie ciekawe smaki łączą się z wyjątkowym aromatem i ciekawymi połączeniami. To właśnie niewielka ilość octu sprawia, że produkt finalny rozpływa się w ustach i daje niezapomniane wrażenia na długo.
Oprócz ciekawego smaku ocet winny i inne odmiany mają sporo antyoksydantów, które wykazują bardzo dobry wpływ na stan zdrowia i jednocześnie zapewniają jakże cenne właściwości przeciwzapalne. Odgrywa on bardzo ważną rolę w redukcji poziomu cukru we krwi i zdecydowanie zmniejsza ryzyko zmagania się z chorobami serca. Należy też wspomnieć o właściwościach antybakteryjnych oraz przeciwgrzybicznych, które pomagają rozprawić się z wybranymi chorobami skóry.
Ocet jest bardzo popularny w kuchni greckiej i włoskiej, gdyż służy do przygotowania dań mięsnych, aromatycznych sosów i sałatek. To doskonały sposób, żeby zakonserwować żywność.
Tutaj warto jeszcze wspomnieć o Rzymie, gdzie służy nie tylko jako dodatek do potraw, ale równocześnie przygotowuje się z niego napoje orzeźwiające, gdyż łagodzi pragnienie i ma wiele cennych właściwości, co jest doceniane przez ludzi.
Ocet można znaleźć także w polskiej kuchni, gdyż trudno wyobrazić sobie soczyste pieczenie bez niego, czy jakże popularną czerwoną kapustę ze skwarkami. To niewątpliwie bardzo ważne składnik wielu potraw, stąd zawsze warto go mieć pod ręką.