Modele patelni ceramicznych są bardzo popularne i cenione nawet wśród profesjonalnych kucharzy. Wykonane z aluminium lub ze stali i pokryte ceramiczną warstwą są solidnym produktem kuchennym na lata. Jednak ze względu na jej specyficzne właściwości, takie jak błyskawiczne nagrzewanie się powierzchni, jej codzienne użytkowanie może być problematyczne. Aby stało się ono bardziej komfortowe, znacznie bardziej poleca się ceramiczne patelnie nieprzywierające. Eliminacja wad klasycznego modelu bez warstwy non-stick sprawia, że produkt zyskuje lepszą jakość. Dlaczego warto postawić na ceramiczne patelnie nieprzywierające? Czym różnią się od wersji bez powłoki non-stick?
Zwykłe, ceramiczne patelnie mają wiele zalet, ale również równie dużo wad. Są naczyniami bardzo wytrzymałymi, odpornymi na uszkodzenia, czy zarysowania. Są polecane również alergikom. Biorąc pod uwagę fakt, iż patelnia powinna być sprzętem na długie lata, wersja ceramiczna wydaje się dobrym wyborem. Jednak jej codzienne użytkowanie może ukazać wady, które w dużym stopniu przeszkadzają w przyrządzaniu szybkich i zdrowych potraw. Otóż jeśli nie wyposażymy kuchni w patelnie nieprzywierające, a zwykłe ceramiczne, trzeba się liczyć z tym, że będzie się ona błyskawicznie nagrzewać. Z kolei bardzo wysokie temperatury uniemożliwiają przygotowanie składników w sposób zdrowy i zrównoważony. Na takiej mocno rozgrzanej patelni nie da się smażyć bez użycia dużej ilości tłuszczu, ponieważ w przeciwnym wypadku każdy składnik natychmiast się przypali. Słabością klasycznych modeli jest też mycie. Zabrudzenia trzeba myć w miarę na bieżąco, ponieważ gdy zaschną, są trudne do usunięcia. Z myślą o rozwiązaniu tych problemów powstały ceramiczne patelnie nieprzywierające. Dzięki nim gotujący na co dzień nie muszą martwić się o niezdrowe smażenie i trudne mycie.
Patelnie nieprzywierające wykonane z ceramiki to produkt na miarę współczesnych potrzeb. Są solidne, jednak dzięki dodatkowej powłoce non-stick delikatniejsze. Nieco większa potrzeba pielęgnacji zrekompensuje większym komfortem smażenia. Patelnie nieprzywierające z ceramiki trzeba używać rozsądnie, a więc podczas przygotowywania potraw używa się wyłącznie narzędzi wykonanych z silikonu, plastiku lub drewna. Korzystanie podczas smażenia z metalowych akcesoriów jest bardzo ryzykowne – może naruszyć powierzchnię nieprzywierającą, co oznacza, że patelnia utraci wyjątkowe właściwości. Trzeba też uważać na przegrzanie naczynia, ponieważ to również niekorzystnie wpływa na jego jakość. Poza tymi uwagami produkt ma wiele mocnych stron. Ceramiczne patelnie nieprzywierające idealnie nadają się do przyrządzania zdrowych, niskokalorycznych potraw. Dzieje się tak dlatego, że powłoka non-stick jest przeznaczona do smażenia beztłuszczowego. Na ogół jednak lepiej zastosować minimalną ilość tłuszczu, co przysłuży się nie tylko walorom smakowym, ale i zdrowotnym domowników. Nawet przy małej mocy palnika można w błyskawicznie przygotować różnorodne potrawy – od prostej jajecznicy, po wykwintne mięsa i sosy. Ceramiczne patelnie nieprzywierające doskonale sprawdzają się w daniach dietetycznych, a przy tym oszczędzają czas i energię na ich przyrządzenie. Warto podkreślić, że zastosowanie warstwy non-stick ułatwia mycie naczynia. Choć z klasycznej ceramiki ciężko usuwa się zaschnięte zabrudzenia, patelnie nieprzywierające nie mają tego problemu. Pozostałości po smażeniu można wyczyścić w dowolnym momencie, oczywiście po jej ostygnięciu. Należy też pamiętać, aby podczas mycia nie używać ostrych gąbek, ani nie umieszczać patelni z powłoką nieprzywierającą w zmywarce, aby jej nie uszkodzić. Zachowując te podstawowe zasady, można w pełni cieszyć naczyniem solidnym i wygodnym w użytkowaniu. Na tle innych modeli, ceramiczne patelnie nieprzywierające wypadają bardzo pozytywnie.